Jump to content

Kantyna

259 replies to this topic

#141 Kmieciu

Member

• PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Urban Commando
  • Urban Commando
  • 3,437 posts
  • LocationPoland

Posted 26 February 2015 - 10:24 AM

Jaki będzie Urbanmech to ci powiem kiedy opublikują maksymalny silnik i quirki. Do tego jeszcze dochodzą hitboxy i rozmiar mecha :-)

#142 Michal R

Member

• PipPipPipPipPipPip
  • Bad Company
  • Bad Company
  • 428 posts
  • LocationPoland

Posted 27 February 2015 - 04:08 AM

Jak jacyś nowi gracze czegoś nie wiedzą to pytać. Każdy był nowy i wiem że jest wiele pytań, a szkoda robić błędy :)

#143 Freo19

Member

• PipPipPipPipPip
  • CS 2020 Silver Champ
  • CS 2020 Silver Champ
  • 162 posts
  • LocationPoland

Posted 27 February 2015 - 04:30 AM

Tak z ciekawości jak często zdarzają wam się dmg powyżej 1000?
I jak dużo daje ulepszenie mechów na elite? Nie wiem czy powinienem ładować kase w te ulepszenia czy nowe mechy żeby zobaczyć jak mi się gra innymi. To samo pytanie do modułów

#144 Modo44

Member

• Bad Company
  • 3,559 posts

Posted 27 February 2015 - 04:53 AM

1000 to żadkość poza CW. Takie rzeczy dzieją się tylko wtedy, gdy jeden gracz jest znacznie lepszy od pozostałych 11. (Nie musi być jakoś bardzo dobry ogólnie -- wystarczy, że będzie orłem wśród 12).

Rozwój do Elite jest konieczny, aby wyciągnąć wszystko z danego mecha. Speed Tweak to dodatkowe do 10% maksymalnej prędkości. Zrobienie wszystkich opcji Elite podwaja wszystkie efekty poziomu Basic.

Moduły kupuje się po mechach. Są przydatne, ale nie aż tak jak skończony poziom Elite.

#145 Raflik

Member

• PipPipPip
  • The 1 Percent
  • 53 posts

Posted 27 February 2015 - 06:52 AM

Moim zdaniem ilość DMG-a nie definiuje dobrego gracza, a raczej koleśia z drżącą łapą, co to bije po wszystkich komponentach zamiast precyzyjnie wykończyć cel.
Jak kolega wspomniał wyniki powyżej 1000 w PUG-ach publicznych nie są często spotykane. W grach grupowych są do osiągnięcia dużo łatwiej - tandem LRM-boaty + Spotter z NARC-em na LRM-friendly mapach (np. Caustic).
Z kolei na CW 1000 DMG to minimum które powinieneś zrobić, i osobiście uważam że każdy kto nie przekroczy tego pułapu powinien banowany z CW do najbliższego ceasefire.

Odnośnie skilli na mechach - nie pakujesz w nie kasy, tylko EXP zdobywany na każdej maszynie (lub GXP co odradzam, bo lepiej za niego odblokować moduły pilota niż mechów), więc nie ma dylematu czy kasa na mechy czy na skille.

Moduły to taki "end-game" stuff (za wyjątkiem Radar Derpa którego warto jest mieć jak najszybciej), który daje niewielkie bonusy. Inwetsuj w nie wtedy kiedy masz już ustalony park maszynowy i wiesz czym chcesz grać.

#146 Michal R

Member

• PipPipPipPipPipPip
  • Bad Company
  • Bad Company
  • 428 posts
  • LocationPoland

Posted 27 February 2015 - 07:22 AM

View PostFreo19, on 27 February 2015 - 04:30 AM, said:

Tak z ciekawości jak często zdarzają wam się dmg powyżej 1000?
I jak dużo daje ulepszenie mechów na elite? Nie wiem czy powinienem ładować kase w te ulepszenia czy nowe mechy żeby zobaczyć jak mi się gra innymi. To samo pytanie do modułów

DMG 1000 - zależy od mecha. Na BNG-3E zrobić 800-900 DMG i kilka killi to nie problem. Sam 1000 DMG bez killa to lipa.
Gdzieś na forum ktoś kiedyś obliczył że jak zrobisz między 150-200 DMG i killa to spokojnie można powiedzieć że to ty zabiłeś wroga. Więc jak zrobisz 4-5 kili i 1000 DMG to można spokojnie powiedzieć że się postarałeś ;)

Elite - zawsze warto zrobić, speed tweak to dużo, a zrobiona elita daje basic x2. Widać dużą różnicę :)
Nie bój się champion mechów, mają zdupione uzbrojenie ale pozwalają zobaczyć jak się gra danym mechem.

Moduły - jak pisaliśmy Roedowi, radar derp - must have. Reszta tak jak napisał Raflik.

#147 Freo19

Member

• PipPipPipPipPip
  • CS 2020 Silver Champ
  • CS 2020 Silver Champ
  • 162 posts
  • LocationPoland

Posted 27 February 2015 - 01:08 PM

View PostRaflik, on 27 February 2015 - 06:52 AM, said:

Odnośnie skilli na mechach - nie pakujesz w nie kasy, tylko EXP zdobywany na każdej maszynie (lub GXP co odradzam, bo lepiej za niego odblokować moduły pilota niż mechów), więc nie ma dylematu czy kasa na mechy czy na skille.

Tak, ale żeby odblokować elite musze mieć chyba 3 warianty mecha? W przypadku klanowych mechów, a jak na razie bardzo je lubię, muszę mieć w zasadzie 3 takie same mechy

Edited by Freo19, 27 February 2015 - 01:08 PM.

#148 The Prince of Insufficient Light

Member

• Pip
  • 13 posts

Posted 27 February 2015 - 09:15 PM

View PostFreo19, on 27 February 2015 - 01:08 PM, said:

Tak, ale żeby odblokować elite musze mieć chyba 3 warianty mecha? W przypadku klanowych mechów, a jak na razie bardzo je lubię, muszę mieć w zasadzie 3 takie same mechy

To jest prawda tylko tam, gdzie wszystkie mają ten sam środek. Sposób jest prosty: Kupujesz i rozwijasz (do poziomu Basic) najpierw ten wariant, którego nie planujesz zachować. Po rozwinięciu sprzedajesz ten wariant minus sprzęt i jego unikalne omni pody -- będą gotowe do użycia w kolejnych wariantach. W przypadku mechów IS dodatkowo można nie kupować drogich ulepszeń do zbędnych wariantów (przeżyć na tym, co przyszło z fabryki, najwyżej podmieniając jakiś wcześniej kupiony osprzęt).

To się nie zmieni, bo system jest celowo męczący, zrobiony do gry darmowej. Ma zachęcić do płacenia za ciężkie do zdobycia rzeczy prawdziwą gotówką.

#149 13th Shaman

Member

• PipPip
  • Overlord
  • Overlord
  • 42 posts

Posted 27 February 2015 - 11:33 PM

Nie nazwałbym go męczącym. W przypadku mechów IS, kiedy każdy wariant jest zgoła inny, uważam to za zaletę. Fakt, dłużej rozwijasz mecha, ale masz za to okazję poznać więcej jego 'odsłon' niż tylko jedną. Każda jest inna i gra się nią trochę inaczej. Trwa to długo i dla nowego gracza stanowi wyzwanie, bo pierwszy własny mech jest ciężki do 'wykończenia', a potem możesz uznać, że to jednak nie to, ale z drugiej strony będziesz już znał podstawy gry i pierwsze 'smaczki' oraz mniejwięcej jaką klasą mecha chcesz przedewszystkim grać.

W kwestii clanowych (nie obraziłbym się jakby ich nie było w grze), faktycznie lipa bo każdy wariant ze względu na charakter technologi jest nie mal identyczny i można uzbroić go tak samo, pod 'aktualną' metę, ale z drugiej strony łatwiej jest zdecydować czy go sobie zostawiasz czy sprzedajesz i szukasz czegoś innego.

#150 Reod

Member

• PipPipPip
  • The Widow Maker
  • The Widow Maker
  • 57 posts
  • LocationPoland

Posted 28 February 2015 - 03:49 AM

Dlatego naprawde warto zdobyc w kazdej fakcji mechbaya (lub 2)w CW.Szczegolnie ze warto trzymac stare mechy na wypadek gdyby zmienili mu quirki :) ... a przynajmniej tak mysle.

#151 Freo19

Member

• PipPipPipPipPip
  • CS 2020 Silver Champ
  • CS 2020 Silver Champ
  • 162 posts
  • LocationPoland

Posted 28 February 2015 - 05:49 AM

Ja właśnie staram się w tej chwili zdobyć jak najwięcej mech bayów. Na razie nie odczuwam ich braku, ale wiem, że w przyszłości mogę ich potrzebować, a jakoś nie czuje potrzeby żeby ładować w gre kasy. Ewentualnie może w przyszłości na jakiegoś hero mecha...

#152 Reod

Member

• PipPipPip
  • The Widow Maker
  • The Widow Maker
  • 57 posts
  • LocationPoland

Posted 01 March 2015 - 09:17 AM

Pytanie z innej beczki :

Odglosy mechów po fragach (rozne od robocich rogow po syreny etc).Skad sie biora?Czemu np na thunderbolcie nie ma ich?

#153 Kidler

Member

• PipPipPip
  • Philanthropist
  • 79 posts
  • LocationOST, Poland

Posted 01 March 2015 - 10:23 AM

To z customowych głośnków, można je kupić do kokpitu. Też mało zawału nie dostałem jak pierwszy raz ryknęło mi po uszach.

#154 Kmieciu

Member

• Urban Commando
  • Urban Commando
  • 3,437 posts
  • LocationPoland

Posted 02 March 2015 - 02:34 AM

View PostReod, on 01 March 2015 - 09:17 AM, said:

Pytanie z innej beczki :

Odglosy mechów po fragach (rozne od robocich rogow po syreny etc).Skad sie biora?Czemu np na thunderbolcie nie ma ich?

To tak zwane Warhorny - znajdziesz je w zakładce Cockpit -> Mounted. Niestety kosztują 1000 MC (czasami są w promocji za 500). Raz można było jeden wygrać za weekendowy event. Ponadto - nie zawsze działają (zabugowane). Ciekawe, jaki warhorn dostaniemy razem z urbanmechem :-)

View PostReod, on 28 February 2015 - 03:49 AM, said:

Dlatego naprawde warto zdobyc w kazdej fakcji mechbaya (lub 2)w CW.Szczegolnie ze warto trzymac stare mechy na wypadek gdyby zmienili mu quirki :) ... a przynajmniej tak mysle.

Ja również nie sprzedaję mechów, bo szkoda tracić połowę tego, co się na nie zbierało. Dzięki quirkom wiele beznadziejnych wariantów niespodziewanie stało się rewelacyjne (np. STK-4N). Odnośnie mechbayów to rzeczywiście warto pobawić się w najemnika i co tydzień walczyć dla innej frakcji. 2-3 dobre mecze i mamy mechbaya. Frakcji mamy 10.

View PostFreo19, on 27 February 2015 - 01:08 PM, said:

Kupujesz 3xStormrow + 1x Timberwolf i masz aktualnie najmocniejszy drop-deck na CW. Ze Stormcrowa możesz zrobić snajpera na Gaussie i laserach, bardzo mocny jest również na ERLL i ERML, lub na samych SRMach lub StreakSRM (koszmar lightów). LRMy są 2 razy lżejsze niż ISowe, więc też jest taka opcja, ale IMHO to marnowanie mecha.

3 fale po 12 Stormcrow to koszmar dla obrońców IS. Mech o prędkości 107 kmh i alpha stike 60 obrażeń jest w stanie bez problemu zrushować omegę. Na szczęście dla IS najczęściej trafia się na żartownisiów którzy biorą 2 klanowe assaulty (są za wolne) i zapychają tonaż klanowymi lightami (beznadziejne). Albo takich, którzy biorą Hellbringera z ECM i smyrają z ERLL przez pół godziny. Lub próbują NARCować i LRMować. Wszystkich tych da się pokonać, za to rush 3xStormcrow + madcat mało która ekipa potrafi odeprzeć.

#155 Michal R

Member

• PipPipPipPipPipPip
  • Bad Company
  • Bad Company
  • 428 posts
  • LocationPoland

Posted 02 March 2015 - 09:24 AM

Wejdzie 3 Clan pack to zamiast Storma wejdzie Jaguar.
Hellbringer jest bardzo dobry do CW, ECM naprawdę dużo daje. Szczególnie przy pugowym CW.

Jestem ciekaw waszych odczuć co do Enforcera i Panthera, widziałem że cześć osób je ma ;)
Osobiście uważam że Enforcer jest bdb, Panther słabszy, ale za to bardzo zwrotny :)

#156 Freo19

Member

• PipPipPipPipPip
  • CS 2020 Silver Champ
  • CS 2020 Silver Champ
  • 162 posts
  • LocationPoland

Posted 03 March 2015 - 08:31 AM

View PostKmieciu, on 02 March 2015 - 02:34 AM, said:

Kupujesz 3xStormrow + 1x Timberwolf i masz aktualnie najmocniejszy drop-deck na CW. Ze Stormcrowa możesz zrobić snajpera na Gaussie i laserach, bardzo mocny jest również na ERLL i ERML, lub na samych SRMach lub StreakSRM (koszmar lightów). LRMy są 2 razy lżejsze niż ISowe, więc też jest taka opcja, ale IMHO to marnowanie mecha.

A nova i mad dog? mad dogiem nie grałem, ale jak na razie novą na small laserach gra mi się lepiej niż trialowym stormcrowem którym próbowałem.

#157 Michal R

Member

• PipPipPipPipPipPip
  • Bad Company
  • Bad Company
  • 428 posts
  • LocationPoland

Posted 03 March 2015 - 09:20 AM

Nova nadaje się tylko na grilla.
Idzie lato więc będzie w sam raz.

#158 Reod

Member

• PipPipPip
  • The Widow Maker
  • The Widow Maker
  • 57 posts
  • LocationPoland

Posted 05 March 2015 - 03:13 AM

Przy starcie gry czasami widac jak ktos sie sam zabija ~~ w 90% przypadkow jest to pilot Novy (niekoniecznie trialowej) ktory odpalil alfe(wszystkie bronie jednoczesnie).

Edited by Reod, 05 March 2015 - 03:13 AM.

#159 Kmieciu

Member

• Urban Commando
  • Urban Commando
  • 3,437 posts
  • LocationPoland

Posted 05 March 2015 - 05:58 AM

Problemem Novy nie jest siła ognia, tylko duże rozmiary.
Mój ulubiony build na krótki i średni dystans: NVA-S 6xSL 5xML 4xMG
Do 200 metrów mamy ERSL (alfa 30 - odpowiednik 6xIS ML), na 400 metów mamy ERML (alfa 35 - niemal 4 IS LL). Strzelanie ze wszystkiego naraz oczywiście powoduje ghost heat, ale jeżeli odczekamy 0.5 sekundy to mamy 65 obrażeń w ciągu 1.5 sekund. Do tego biorę 4xMG+1000nabojów, razem zainwestowane 1.5 tony które działa całkiem nieźle na otwartych przeciwników, zwłaszcza gdy jesteśmy przegrzani. Nova ma -10% do generowania ciepła a do tego bardzo szybko się schładza (20DHS). Trzeba również przyznać, że 5xJJ daje całkiem niezłą mobilność.

Edited by Kmieciu, 05 March 2015 - 06:00 AM.

#160 Freo19

Member

• PipPipPipPipPip
  • CS 2020 Silver Champ
  • CS 2020 Silver Champ
  • 162 posts
  • LocationPoland

Posted 06 March 2015 - 04:24 PM

Możecie jeszcze mi powiedzieć jakie macie składy z IS? Mam tdr-9s, jm6-s, ravena champion i blr-1d, ale jakoś w cw ani ravenem ani battlemasterem nie umiem się odnaleźć
Zastanawiam się też nad kupnem catapulty k2. To dobry mech?
I mam jeszcze jedno pytanie. Czasami nie rejestruje mi c-er-ppc. W sensie krzyżyk mi się nie robi czerwony. Czy jest to z czymś związane? Np. z tym, że strzelam tym zbyt szybko po gausie?

Edited by Freo19, 06 March 2015 - 04:42 PM.

3 user(s) are reading this topic

0 members, 3 guests, 0 anonymous users