Jump to content

Mechwarrior Online - dyskusja ogólna

317 replies to this topic

#121 MatKall

Member

• Pip
  • 10 posts
  • LocationPoland

Posted 21 July 2012 - 10:06 AM

Ja bym na Waszym miejscu tak się nie ekscytował tym wcześniejszym wejściem do CB z foundera, podejrzewam, że do OB albo i jeszcze trochę dłużej, czeka nas "pot i łzy". Gra na pewno jest jeszcze w stanie dalekim od zdatnego do komfortowego grania.

#122 Nessus

Member

• PipPipPip
  • Legendary Founder
  • Legendary Founder
  • 71 posts
  • LocationNew Ivaarsen

Posted 21 July 2012 - 10:22 AM

• When MWO goes Open Beta, all Founder's perks and rewards will be reset to 100% for the final time.

Na tym wlasnie poscie przeczytanym kilka dni temu opieralem swoja wypowiedz. I to zdanie powyzej mnie niepokoi. Ja bym wolal pelen reset w momencie wejscia gry do 'produkcji'. Nie wiadomo jakie kwiatki/cheaty/brak balansu wyjdzie podczas otwartej bety.

View PostMatKall, on 21 July 2012 - 10:06 AM, said:

Ja bym na Waszym miejscu tak się nie ekscytował tym wcześniejszym wejściem do CB z foundera, podejrzewam, że do OB albo i jeszcze trochę dłużej, czeka nas "pot i łzy". Gra na pewno jest jeszcze w stanie dalekim od zdatnego do komfortowego grania.

To jest oczywiste - to jest urok bety. Moj entuzjazm wynika z tego ze bede mogl grac mechem i nie bede mial problemu ze znalezieniem towarzystwa do gry. A nie z tego ze gra bedzie w 100 dopieszczona.
Swoja droga ciekawe dlaczego tak duzo kluczy ostatnio rozdaja. Mam 2 teorie:
* dostali serwery i moga sobie pozwolic na wieksza ilosc ludzi
* ludzie sie zniechecaja i dopraszaja nowych zeby miec dosc ludzi do testowania

Mam oczywiscie nadzieje, ze to to pierwsze :P

#123 Czechu_NS

Member

• PipPipPipPipPip
  • Legendary Founder
  • Legendary Founder
  • 182 posts
  • LocationPoland

Posted 21 July 2012 - 10:26 AM

View PostMatKall, on 21 July 2012 - 10:06 AM, said:

Ależ to oczywiste. ...choć i tak jestem podekscytowany, że o jasny pierun! Taki fan jak ja zadowoli się nawet mimo niedoskonałości.

#124 MatKall

Member

• Pip
  • 10 posts
  • LocationPoland

Posted 21 July 2012 - 10:34 AM

Zobaczymy co bedziecie pisac za miesiąc :P

#125 Nessus

Member

• PipPipPip
  • Legendary Founder
  • Legendary Founder
  • 71 posts
  • LocationNew Ivaarsen

Posted 21 July 2012 - 10:36 AM

View PostMatKall, on 21 July 2012 - 10:34 AM, said:

Zobaczymy co bedziecie pisac za miesiąc :P

Pewnie nic, bo bedziemy zobowiazani NDA :P

#126 MatKall

Member

• Pip
  • 10 posts
  • LocationPoland

Posted 21 July 2012 - 10:39 AM

A beta forum ? :P Pamiętajcie, że oni to robia żeby zarobic prędzej czy pózniej skończy to tak jak WoT kwestia ile do tego czasu bedziemy mieć z tego fun :P

#127 Jujula

Member

• PipPip
  • 44 posts
  • LocationPoland -> Poznań

Posted 21 July 2012 - 10:56 AM

Czemu tak pesymistycznie do tego podchodzisz? Popatrz na Lol-a. Można zrobić grę f2p, z rozsądnym modelem płatniczym, który w żaden sposób nie karze graczy którzy nie płacą? Można. Liczę na to, że twórcy MWo nie popełnią błędu twórców Wot, bo to co się teraz tam dzieje woła o pomstę do nieba. Mechwarrior ma ten plus że opiera się, a właściwie ma z góry ustalone zasady i jest to SF (ciężko będzie tutaj faworyzować którąś ze stron). Widzisz o wocie to można by było założyć osobny temat, bo nie można nie przyznać racji w tym że pod pewnymi względami ta gra była i jest innowacyjna, ale z drugiej strony jest doskonałym przykładem jak wielką pokusą jest zrobienie z gry maszynki do zarabiania szmalu (psując radość z gry).

#128 MatKall

Member

• Pip
  • 10 posts
  • LocationPoland

Posted 21 July 2012 - 11:10 AM

Podchodzę tak bo znam ten "rynek" od 1998 roku kiedy to pierwszy raz zagrałem w Ultime Online....każda gra typu mmo czy płatna czy "free" ma swój jakby to ująć, czasookres (?) istnienia w formię założonej na początku tworzenia potem w grę wchodzą pieniądze....

PS. Co do LoL'a hmm imo to inna "kategoria" z całym szacunkiem :P

Edited by MatKall, 21 July 2012 - 11:23 AM.

#129 Nessus

Member

• PipPipPip
  • Legendary Founder
  • Legendary Founder
  • 71 posts
  • LocationNew Ivaarsen

Posted 21 July 2012 - 12:55 PM

A moglbys MatKall napisac albo nakierowac na zrodlo informacji dlaczego co oznacza skonczenie tak jak WoT?

Szczerze nie znam rynku gier massive multiplayer, nigdy w takie nie gralem.
Ale na moj chlopski rozum tak jak generalnie gry maja dawac zarobic tworcim, tak tez gry sieciowe tez do tego sluza.
Z tym, ze maja trudniej o tyle, ze w przeciwienstwie gier single player generuja stale nie male koszty serwerow oraz ciaglego developmentu.
Dlatego albo takie gry beda zarabiac na reklamach albo na platnosciach od graczy.
I o ile te platnosci sa rozsadne - wydaje mi sie, ze model subskrypcyjny (place co miesiac za mozliwosc grania) jest najsprawiedliwszy, to nikogo nie powinno to zniechecac do gry.
Oczywiscie model biznesowy w ktorym w zaleznosci od tego, ile wydam kasy, tym wieksze mam szanse jest modelem, ktory moze zniechecac.

Caly czas oczywiscie rozumiem, ze model biznesowy moze mnie zachecac do placenia. Ale osobom placacym powinien zapewniac rowne szanse - a nie tak, ze szanse za zalezne od tego ile place.
Czyli ze jesli nie place, to mam gorzej/trudniej. Ale wsrod placacych nie ma lepszych ani gorszych w zaleznosci o tego ile placa.

Jak to jest w WoT? I jak to moze byc w MWO?

#130 kimorsen

Member

• PipPipPip
  • 57 posts
  • LocationStrana Mechty

Posted 21 July 2012 - 01:37 PM

Ja, po czekaniu ponad 10 lat na kolejną odsłonę MW, jestem już nadzwyczaj podekscytowany i nie mogę się doczekać chwili kiedy znajdę się w kokpicie. I niech to będzie niedopracowana beta rozwijana wśród "potu i łez" (którym, nie wątpię, towarzyszyć będą krew i trud ;)), ważne, że coś, co zapowiada się naprawdę dobrze, dzieje się w temacie. A co do reszty, zobaczymy jak dorwiemy się do CB. W temacie płacenia myślę, że jest tak dużo ludzi zajawionych na punkcie BT w ogólności i MW w szczególności, że przez długi jeszcze czas nie będzie to problemem. Ile to potrwa, oczywiście zobaczymy, ale liczę, że MWO będzie na tyle dużym sukcesem, że można będzie oczekiwać jego dalszego rozwoju, a nie upadku, przynajmniej przez najbliższy przewidywalny czasokres. A potem się zobaczy, może wyjdzie coś nowego...

#131 DemonoidCSE

Com Guard

• PipPipPipPipPipPip
  • 203 posts
  • Facebook: Link
  • LocationSomewhere in Poland

Posted 21 July 2012 - 01:47 PM

View PostMatKall, on 21 July 2012 - 11:10 AM, said:

Podchodzę tak bo znam ten "rynek" od 1998 roku kiedy to pierwszy raz zagrałem w Ultime Online....każda gra typu mmo czy płatna czy "free" ma swój jakby to ująć, czasookres (?) istnienia w formię założonej na początku tworzenia potem w grę wchodzą pieniądze....

PS. Co do LoL'a hmm imo to inna "kategoria" z całym szacunkiem ;)

Ponieważ WG poszło na totalną łatwiznę i w ogóle nie dbają o to jak gra wygląda....te błędy które były są nadal i w ogóle nie chcą myśleć nad ich naprawieniem. Ja poważnie życzę by taki los nie spotkał MWO bo zapowiada się kawał dobrej zabawy :P

#132 Jujula

Member

• PipPip
  • 44 posts
  • LocationPoland -> Poznań

Posted 21 July 2012 - 01:59 PM

Błąd. Widzisz twórcy z góry zakładają jaki ma być model płatności danej gry. Owszem z czasem on się zmienia, ponieważ "życie to weryfikuje". Tylko są modele mniej i bardziej perfidne. Tak jak to zauważy Nessus najbardziej uczciwy sposób zarabiania to abonament. Problem zaczyna pojawiać się w momencie w którym gra online stara się być darmowa (f2p). I teraz przytoczyłem tu Lola (MOBA) w celu uwypuklenia różnicy w podejściu do sposobu finansowania projektu, w stosunku do Wot. W Lolu wszystko możesz "ugrać" sam. Jedyne co można kupić to nic nie znaczące skórki oraz boostery które przyspieszą zdobywanie doświadczenia. Leniwi mogą od razu kupić nowego bohatera (tylko po co ?). Nie zyskujesz żadnej przewagi nad innymi graczami, liczy się tylko skill i ogranie daną postacią. Inaczej jest w Wot. Tu nie pograsz bez konta premium czołgami na wyższych tierach, bo nie zarobisz. (przed nerfem systemu ekonomii to było możliwe - sam dobiłem do Pattona). (Łatwo)Nie pokonasz przeciwnika w czołgu premium z premium amunicja (no zaraz dostanę od weteranów) bo go ustawia z gorszymi pojazdami. Jednym słowem niby F2p (terefere) a tak na serio Pay to win.

Ja nie mam nic przeciwko, żeby wprowadzić do MWO system "upiększania" mecha za kasę, nawet to nieszczęsne konto premium im podaruję (byle było tylko na zasadzie boostu, a nie że bez niego nie będzie dało się zarobić), ale proszę bez ciosów poniżej pasa.

#133 Loken73

Member

• PipPipPip
  • Bad Company
  • Bad Company
  • 88 posts
  • LocationPoland

Posted 21 July 2012 - 08:14 PM

Twórcy muszą na czymś zarabiać - czy to będzie konto premium, czy upiekszacze. WoT jest znakomitym przykładem jak tego robić nie należy i mam szczerą nadzieję, że twórcy MWO wezmą lekcję Wargamingu do serca. I nie chodzi mi tu o WoTowe czołgi premium, tylko raczej o podejście do "głosu" community. Przecież w MWO founderzy też będą mieli odpowiednik czołgów premium, z tą różnicą, że tutaj nie da się magiczne "manewrować" penetracją czy twardością pancerza, bo istnieje jasny system obrażenia/pancerz.

#134 Sky walker

Member

• PipPipPipPipPipPipPip
  • Legendary Founder
  • Legendary Founder
  • 800 posts
  • LocationUK

Posted 21 July 2012 - 11:37 PM

Ten "jasny system" to tylko punkt wyjscia, jak sami Devi mowili.
Nie zakladalbym, ze na 100% przez caly czas Devi beda sie tego trzymac. Szczegolnie jak w temat wejdzie chciwosc.
Ale poki co: jestem dobrej mysli :P

#135 Czechu_NS

Member

• PipPipPipPipPip
  • Legendary Founder
  • Legendary Founder
  • 182 posts
  • LocationPoland

Posted 22 July 2012 - 12:14 AM

Grał ktoś w Team Fortress 2? Ta gra już słynie z zarabiania na "czapeczkach" - ludzie uwielbiają płacić za wyróżnianie się. Jeśli Twórcy wprowadzą płatne dekoracje w kokpicie, płatne malowanie 'Mecha czy płatne, zmodyfikowane lekko skiny (jak te z Operation Inception), to na pewno PGI będzie miało z czego wyżyć. Ogólnie jestem pozytywnie nastawiony do modelu F2P w przypadku MWO.

EDIT: Mam nadzieję, że po oficjalnej premierze pojawi się wydanie "box", albo (tak! TAK!!!) Limitowana Edycja Kolekcjonerska.

Edited by Czechu NS, 22 July 2012 - 12:27 AM.

#136 Sky walker

Member

• PipPipPipPipPipPipPip
  • Legendary Founder
  • Legendary Founder
  • 800 posts
  • LocationUK

Posted 22 July 2012 - 12:41 AM

Tak, TF2 to świetny przykład - ponoć Valve ma takie przychody ze sprzedawania "dekoracji", że są w stanie utrzymać całe studio tylko z tego, praktycznie nie robiąc nic więcej. Mam nadziejeę, że MWO będzie brało wzór właśnie z takich produkcji, a nie WoT.

A wydanie pudełkowe sam bardzo chętnie bym kupił :D

#137 MatKall

Member

• Pip
  • 10 posts
  • LocationPoland

Posted 22 July 2012 - 02:13 AM

@Nessus Ja sam oczywiście trzymam kciuki, żeby nie stało sie to co stało się z WoT'em, jak widzisz wydałem juz nawet 30$ jako dowód mojej wiary :D Jujula dobrze opisał sposób finansowania jaki jest w WoT'cie i mimo, że jest to pay to win to od cholery ludzi w to gra i wydaje mase pieniędzy. Rekordzista podobnoć wydał 50000$ na amunicje (!), także pokusa jest ogromna :(

#138 DemonoidCSE

Com Guard

• PipPipPipPipPipPip
  • 203 posts
  • LocationSomewhere in Poland

Posted 22 July 2012 - 02:19 AM

Devsi jasno określili na co będą wydawane pieniądze. Nie będzie to miało wpływu na rozgrywkę,czyli pewnie obserwowali WoTa i wyciągnęli wnioski.

#139 Szuster

Member

• Pip
  • Veteran Founder
  • Veteran Founder
  • 12 posts
  • LocationGrassland

Posted 22 July 2012 - 08:15 AM

Nie będę niczego więcej dodawać na temat sposobów płatności. Gry F2P zawsze miały z góry określone formy płatności i wszyscy powyżej wyczerpali ten temat podając je od gier takich jak League of Legends , WoT kończąc na TF2. Osobiście według mnie najlepszy jest system stowosany w LoLu i TF2, nie będę cytował całych postów dlaczego. MWO nie skończy jak WoT, a to z jednego ważnego powodu, mianowicie nie mamy jakichkolwiek TIERÓW, które określają poziom techniczny (Jak bardzo mogę ci wpier...., a ty nic mi nie możesz zrobić). Z kolei najważniejszą rzeczą jest to co powiedzieli devsi, że każdy mech nawet najsłabiej wyposażony zadaje obrażenia większe niż zero najpotężniejszemu mechowi (Czego w WoT nie wprowadzą, bo niebyłoby sensu wydać 50000$ na amunicje).

#140 andrzejmpl

Member

• Pip
  • 15 posts
  • LocationPoland

Posted 23 July 2012 - 07:35 AM

przychylam sie do wypowiedzi Szuster, sam gralem w pare F2P, ale milo by bylo dodac jakas inna forme platnosci niz pay pal.

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users